maandag 30 september 2013

Limoentaart met slagroom (Key lime pie)


Deze taart stond op mijn to-do list. Het is een populaire Amerikaanse taart, gemaakt met limoensap, eidooiers en gecondenseerde melk. Ik zag 'm in de nieuwe Elle Eten staan (nr. 5), maar heb iets minder limoensap gebruikt dan in het recept.
Key limes zijn kleine geel-groene limoentjes met een volle zure smaak. Ze komen oorspronkelijk uit Florida en zijn hier nauwelijks verkrijgbaar. Je kunt ook gewone limoenen gebruiken.

Gecondenseerde melk koop je in een blikje en is altijd handig om in de voorraadkast te hebben. Het smaakt een beetje naar witte chocoladesaus vind ik.

Een heerlijk friszoete roomtaart. Hij is een beetje rommelig geworden en volgende keer zal ik een iets kleinere taartvorm gebruiken, zodat hij iets hoger wordt.
De smaak is precies goed!



Ingrediënten
150 gram digestive koekjes
100 gram roomboter, gesmolten
3 eetl gemalen kokos
3 à 4 (biologische) limoenen
4 grote eidooiers
1 blikje gecondenseerde melk met suiker (Friesche Vlag, 397 gram)
125ml slagroom



Bereiding
Maal in een keukenmachine de koekjes fijn tot fijne kruimels. Voeg de gesmolten boter en kokos toe. Meng alles goed en doe het koekjesmengsel in een ingevette taartvorm van 22cm in doorsnede (of 20cm kan ook). Duw met de bolle kant van een lepel goed aan.

 
Bak de bodem in het midden van de oven over 175 graden in 12 minuten goudbruin.
Haal de bodem uit de oven en laat afkoelen op een taartrooster.

Verlaag de oventemperatuur naar 160 graden.

Maak de vulling door de gecondenseerde melk, de eidooiers, de rasp van 1 limoen en 80 ml limoensap te mengen. Klop goed met een garde door elkaar.
Schenk de vulling op de taartbodem.
Bak de taart in 15-17 minuten, zet op een taartrooster en laat afkoelen.
Zet daarna nog ongeveer 3 uren in de koelkast tot de taart goed koud is.

Klop vlak voor het opdienen de slagroom lobbig en verdeel die met een spatel over de bovenkant van de taart. Het is niet nodig om de slagroom zoeter te maken met suiker, de taart is nl. al zoet genoeg.
Rasp er nog wat limoenschil over en snijd de taart in punten.



1 opmerking:

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...