zondag 22 september 2013

Bruschetta met pompoen en walnoten


De pompoenen in de moestuin zijn bijna klaar om te oogsten, ik wacht nog tot oktober. Bij ons in de buurt is een adres waar elk jaar enorm veel pompoenen aan de weg verkocht worden. Honderden liggen er, veel sierpompoenen en kalebassen, megagrote Halloweenpompoenen, maar ook veel eetbare soorten. Ik kon het niet laten om daar ook een paar van mee te nemen. Dat wordt veel pompoen eten dit najaar, want in de tuin heb ik ook nog wel een stuk of 12....

Dit gerecht heb ik vorig jaar al eens gegeten bij Karin en toen vond ik het heerlijk. Het komt uit het boek 'Veg' van Hugh Fearsley-Whittingstall, een prachtig boek met alleen maar vegetarische gerechten.





Ingrediënten, voor 2 personen
1 kleine pompoen
1 eetl koolzaad- of olijfolie
klontje roomboter
handje walnoten
2 takjes tijm, blaadjes eraf gerist.
50 gram geitenkaas (of blauwe kaas), in brokjes verkruimeld
2 dikke sneden zuurdesem- of ander robuust brood (of meerdere kleine sneetjes)
1/2 teentje knoflook
wat honing
zout en versgemalen peper

Bereiding
Snijd de pompoen in parten, verwijder de zaden en leg ze op een bakplaat. Sprenkel er de olie overheen, bestrooi met peper en zout en hussel goed. Rooster ze ongeveer 20 minuten in een oven op 180 graden. Draai ze halverwege om, zodat beide kanten knapperig en bruin worden.
Laat iets afkoelen. Je kunt de schil van de pompoen nu makkelijk wegsnijden. Dit gaat veel makkelijker dan wanneer de pompoen nog hard is.
Snijd de pompoenparten in grove stukken.

Rooster de walnoten in een droge koekenpan tot ze knapperig zijn. Laat afkoelen.

Ze de koekenpan weer op het vuur en doe de boter erin (alleen olie kan ook). Voeg de pompoenstukken toe en bak ongeveer 3 minuten, voeg dan de tijm toe en peper en zout.

Rooster ondertussen het brood in een grillpan of in de oven tot het aan beide kanten knapperig is. Ik wrijf bruschetta na het roosteren altijd in met een half teentje knoflook (het staat niet in het recept). Beleg het brood met de pompoen, de walnoten en brokkel de geitenkaas erover heen. Verdeel er nog wat honing over en serveer direct.
Je kunt ze ook nog een paar minuten onder de grill zetten, maar ik vond het zo goed.

Een heerlijke herfstbruschetta en de eerste pompoen is opgegeten!





1 opmerking:

  1. Dat is ook toevallig, dat is volgende zondag precies een jaar geleden dat je dat hier gegeten hebt. Het was toen pompoenfair bij ons in de weg, en dat is komende zondag weer. Haha kon je je eigen pompoen niet afwachten... gelukkig kun je der meer mee dan alleen soep maken!

    BeantwoordenVerwijderen

Link Within

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...